Zuurkool

Zuurkoolstamppot zoals het hoort. Voor als u klaar bent met zuurkool met ananas, rozijnen en andere on-Hollandsche ingrediënten.

Ingrediënten voor 4 personen

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Zet ze met de jeneverbessen op in een grote, hoge pan met water tot net boven de aardappelen en breng aan de kook. Proef de rauwe zuurkool. Als hij erg zuur is, kunt u het vocht eruit knijpen. Als hij erg zout is kunt u het zout uit het kookwater weglaten. Dit is mede afhankelijk van de mate waarin het spek is gezouten. Des te ambachtelijker, des te zouter. Normaal gesproken moeten er twee theelepels zout in het kookwater. Leg de zuurkool op de aardappelen en leg daarop weer de worsten. Deksel op de pan en op een klein pitje in een minuut of dertig gaar laten worden.

Ondertussen het vetspek in blokjes snijden en in een koekenpan in een scheutje water laten uitsmelten. Als er genoeg vet is vrijgekomen het in blokjes gesneden magere spek toevoegen. De rozemarijn laten meebakken. Bak de spekjes zachtjes tot ze oranje en krokant zijn. Als de aardappelen gaar zijn de worsten uit de pan nemen en het kookwater afgieten. Giet het spekvet bij de aardappelen en stamp ze fijn met de zuurkool. Dan de spekjes en versgemalen peper bij de stampot doen en nog even goed doorstampen. Proef of de stamppot zout genoeg is. Opdienen met de worsten.