Zabaglione – Sabayon

Een van oorsprong Italiaans recept voor een heerlijk luchtig toetje. De warme alcohol heeft hetzelfde sfeerverhogende effect als Irish coffee. Deze simpele bereidingswijze is tegenwoordig – zoals zoveel eiergerechten – verboden door de hygiënepolitie.

Ingrediënten voor 6 personen

Bereiding

Gebruik een echte bain-marie of maak er zelf een van een roestvrijstalen kom die een pan afsluit. De damp van het water dat in de pan aan de kook wordt gebracht moet de kom verhitten zonder dat het water de kom raakt of dat er damp ontsnapt.

Breng het water in het bain-marie aan de kook. Klop ondertussen de eierdooiers en eieren met een grote garde los in de kom van het bain-marie. Voeg de suiker toe en klop weer even. Voeg de Marsala toe en klop nog even door. Het kloppen dient uitsluitend met de hand te geschieden. Ik ken liefhebbers die altijd dicht bij de restaurantkeuken gingen zitten om niets van het kloppen en vloeken van de kok te missen.

Zet zes coupes klaar en een soeplepel. Houdt ook een doek klaar om de hete kom op het ultieme moment uit het bain-marie te halen. Plaats de kom in het bain-marie en blijf kloppen tot de zabaglione klaar is. Het mengsel wordt eerst dikker en zeer schuimig. Blijf nu stevig kloppen tot het schuim weer wegtrekt. Op enig moment wordt de zabaglione ineens dik als vla, maar dan veel luchtiger. Dit is het moment om de kom uit het bain-marie te nemen en de coupes vol te lepelen. Bij langer verhitten schift de massa. De zabaglione wordt meteen warm opgediend. Als hij koud wordt loopt de Marsala er weer uit.