Walnotentaart

Een hybride recept met Amerikaanse en Europese invloeden.

Ingrediënten voor 8 personen

Voor de notenlaag:

Voor het beslag:

Voor de siroop:

Voor de vulling:

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm in met een beetje boter, bestuif hem met meel en zet hem apart.

Maak de notenlaag:
Smelt 75 gram boter in een pannetje met dikke bodem. Roer er 75 gram suiker doorheen en daarna 200 gram gepelde en grof gehakte walnoten. Roer alles op hoog vuur door zodat de stukjes noot aan alle kanten bedekt worden. Het mengsel hoeft niet te kleuren. Af laten koelen en nog af en toe omroeren.

Maak het beslag:
Smelt langzaam 250 gram boter. Doe 200 gram suiker (of suiker waarin vanillestokjes hebben getrokken) in een grote kom. Klop 4 eieren los met de suiker, voeg de gesmolten boter toe en klop door. Klop dan 300 gram zelfrijzend bakmeel door het eimengsel. Stort het beslag in de springvorm. Strijk de bovenkant glad. Doe 1 eetlepel bloem in een zeefje en bepoeder het oppervlak van de taart. Verdeel de walnoten over de taart en bak de taart in 30 à 35 minuten gaar op 180 °C.

Maak ondertussen de siroop:
Roer 1 volle eetlepel honing door 15 centiliter wijn. Eventueel iets verwarmen als de honing niet wil oplossen. Haal de taart uit de oven, verwijder de rand en besprenkel de taart met de siroop. Laat afkoelen.

Voor de vulling:
Roer 500 gram mascarpone glad met 3 eetlepels suiker en eventueel een beetje vanille-extract. Verwijder de bodem van de springvorm. Snijd de afgekoelde taart horizontaal in tweeën met een lang, dun mes. Bestrijk de onderste laag met de vulling en leg de bovenste laag voorzichtig terug.

Lekker met koffie.