Tortilla

Dit heerlijke Spaanse lunchgerecht is de missing link tussen de boerenomelet en de quiche. Op dit recept zijn uiteraard talloze varianten mogelijk. Op Mallorca gooien ze patat in het mengsel.

Ingrediënten voor 4 personen

Bereiding

Zet een wok op het hoogste vuur. Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in plakjes en snijd de plakjes in vieren. Giet de olijfolie langs de kanten in de wok, laat heet worden en gooi dan de aardappelstukjes in de wok. Laat ze mooi oranje bakken en schep ze zo nu en dan om met de wokschep.

Snijd de uien in de lengte doormidden. Pel ze en snijd ze in halve ringen. Pel de knoflook en hak fijn. Snijd de chorizo in grove blokjes.

Doe een theelepel zout bij de aardappelen en schep weer om. Voel en proef of ze bijna gaar zijn. Lekker hé? Zo zou u ze eigenlijk altijd moeten bakken. Voeg de uien toe en blijf scheppen. Voeg de knoflook en chorizo toe als de uien zacht beginnen te worden. Doe er flink peper op uit de molen en schep weer om.

Kluts in een grote kom 8 eieren met een half glas water, een theelepel zout, een theelepel paprikapoeder en een mespuntje (of meer) cayennepeper. Doe de inhoud van de wok erbij als de ui en de aardappel gaar zijn. Alles omhusselen tot een egale massa.

Verhit wat olijfolie in een diepe koekenpan. Giet de inhoud van de kom in de koekenpan en verdeel de massa gelijkelijk. Zet de koekenpan kort op het hoge vuur. Doe er dan een deksel op en laat de tortilla verder langzaam gaar worden op laag vuur.

Warm of lauw opdienen met sla, brood en rode wijn.