Tiramisu

Een heerlijk Italiaans nagerecht dat nooit gaat vervelen, niet kan mislukken en eigenlijk heel snel gemaakt kan worden. Het gerecht bevat rauwe eieren en is vanwege het salmonellagevaar niet geschikt voor kleine kinderen, zieken en bejaarden.

Ingrediënten voor 10 personen

Bereiding

Zet 3 deciliter sterke koffie. Dit kun je doen door koffie te zetten van 70 gram en 350 gram water. Of door 300 gram water aan de kook te brengen en er oploskoffie door te roeren tot de koffie heel sterk is. De biologische Mexicaanse oploskoffie van Carrefour is heel lekker. Meng 2 borrelglazen Amaretto door de koffie en laat de vloeistof een beetje afkoelen.

Splits 6 eieren. Sla de witten stijf met een snufje zout en klop de gelen schuimig met 100 gram suiker en nog een laatste glaasje Amaretto en eventueel een glaasje armagnac. Roer met een pollepel een pond mascarpone door het eigeelmengsel en klop het geheel daarna romig met een garde. Spatel de eiwitten door het mengsel.

Neem een grote platte schaal om de tiramisu op te bouwen. Rol de lange vingers één voor één met een snelle beweging door de koffie en bedek er direct de hele bodem van de schaal mee. Spreid de helft van de crème uit over de lange vingers. Leg er weer een sluitende laag door de koffie gehaalde lange vingers op. Spreid daar de overige crème in een egale laag op uit. Zet de schaal een paar uur in de koelkast om op te stijven. Bestuif de tiramisu voor het opdienen met cacaopoeder.