Thaise noedels met rode Thaise kerriepasta

Mijn vertaling van één van de kerriepasta’s, die extra smaak geven aan veel Thaise gerechten. Ik heb de traditionele sjalotten, verse sereh, koriander en knoflook uit het recept weggelaten, waardoor de kerrie in grote hoeveelheden gemaakt kan worden en lang in de koelkast kan worden bewaard. De ontbrekende ingrediënten kunnen tijdens het klaarmaken van een Thais gerecht alsnog vers worden toegevoegd.

Waarschuwing: deze kerriepasta is heet en zeer verslavend. Als u te vaak Thais eet, worden sommige oosterse en alle westerse gerechten wat saai.

Ingrediënten voor noedels voor 4 personen en een voorraadje kerriepasta

Voor de kerriepasta:

Voor de rest:

Bereiding

Maak de kerriepasta:
Doe alle ingrediënten voor de kerriepasta in een keukenmachine of een blender. Maak alles, pulserend, zo fijn mogelijk. Doe er olie bij tot de kerriepasta de dikte heeft van tomatenketchup

Als het uw machine niet lukt om een gladde pasta te maken, dan kunt u de massa in delen gladwrijven in een vijzel. Doe de kerriepasta in een schoon jampotje.

Maak de noedels:
Zet vier liter water op in een grote pan. Maak in een kom een marinade van 3 eetlepels rode kerriepasta, 10 centiliter water, 6 eetlepels Chinese sojasaus, 2 eetlepels oestersaus, 1 eetlepel Thaise vissaus en twee eetlepels suiker. Laat de blokjes of plakjes vlees hier in marineren. Doe de mie in het kokende water. Roer de sliertjes los en laat vijf minuten koken of anders zo lang als op het pak wordt aangegeven. Haal dan de pan van het vuur en houd de mie warm in het resterende water.

Zet een wok op het hoogste vuur. Snijd de uien doormidden, verwijder de schil en snijd er halve ringen van. Verhit een grote scheut olie in de gloeiendhete wok, schep de uienringen in de wok om en blijf op het hoogste vuur omscheppen tot de ui zacht wordt. Kieper dan de inhoud van de kom in de wok en schep goed om. Blijf omscheppen tot het vlees warm en/of gaar is. Giet de mie snel af en schep de sliertjes om in de wok. Proef of de noedels nat en zout genoeg zijn en doe er eventueel nog wat water en oestersaus door.