Thaise noedels met gember en knoflook

Mijn impressie van een Thais recept voor noedels. Dit recept kan worden klaargemaakt met biefstuk, kipfilet, stukjes gekookte kip, varkensvlees, tofu of een andere vleesvervanger. Of met niets, maar maak dan wel de marinade en laat daar niets in marineren.

Ingrediënten voor 4 personen

Bereiding

Zet vier liter water op in een grote pan. Maak in een kom een marinade van 20 centiliter Chinese shaoxing-wijn, 6 eetlepels Chinese sojasaus, 2 eetlepels oestersaus, 1 eetlepel Thaise vissaus en twee eetlepels suiker. Laat de blokjes of plakjes vlees hier in marineren. Doe de mie in het kokende water. Roer de sliertjes los en laat vijf minuten koken of anders zo lang als op het pak wordt aangegeven. Haal dan de pan van het vuur en houd de mie warm in het resterende water.

Zet een wok op het hoogste vuur. Schil de gemberwortel en snijd hem klein. Plet de knoflookteentjes met de zijkant van een koksmes. Verwijder de schilletje en eventueel de groene kiem. Snijd de pepers in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Hak alles fijn. Snijd de uien doormidden, verwijder de schil en snijd er halve ringen van.

Verhit een grote scheut olie in de gloeiendhete wok, schep het fijngehakte mengsel van gember, knoflook en pepertjes om in de hete olie. Schep als de knoflook begint te kleuren de uienringen mee. Blijf op het hoogste vuur omscheppen tot de ui zacht wordt. Kieper de inhoud van de kom in de wok en schep goed om. Blijf omscheppen tot het vlees warm en/of gaar is. Giet de mie snel af en schep de sliertjes om in de wok. Proef of de noedels nat, zout en pedis genoeg zijn en doe er eventueel nog wat water, oestersaus en sambal oelek door.