Teriyaki

Teri is Japans voor glimmen en yaki betekent daar grillen. Ze zullen in Japan ongetwijfeld nog steeds zeer verfijnde teriyakigerechten bereiden maar teriyaki heeft buiten het land – en met name in Noord- en Zuid-Amerika – hetzelfde lot ondergaan als Indonesische saté in Nederland. Iedereen doet maar wat en er wordt vooral kant-en-klare teriyakisaus gebruikt. Teriyakimarinade geeft zo’n heerlijke, subtiele smaak en textuur aan vlees dat ik begrijp waarom er in de Nieuwe Wereld ook teriyakiburgers en teriyakitaco’s bestaan. Maar het hoort niet, natuurlijk.

Ingrediënten voor 2 personen

Bereiding

Vermeng alle ingrediënten in een afsluitbare plastic trommel of in een pan en marineer daarin het vlees of de vis. Gebruik de marinade om het vlees of de vis tijdens het grillen of bakken te bedruipen. Kook restjes saus op voor hergebruik in dezelfde week. Het aantal glimgrilvariaties is eindeloos en altijd verrassend lekker. De suiker in onder andere de mirin zorgt bij het grillen voor een prachtige glans op het vlees, en voor een zeer subtiel aroma dat helemaal niet lijkt op dat van satémarinade.

Snelle chicken teriyaki

Leg twee kipfilets een nacht in de marinade. Bak ze de volgende avond zachtjes in een tefalpan zonder olie of boter. Blijf bedruipen met saus. Opdienen met rijst of op een broodje.

Snelle fish teriyaki

Leg twee visfilets een nacht in de marinade. Bak ze de volgende avond zachtjes in een tefalpan zonder olie of boter. Blijf bedruipen met saus. Opdienen met rijst of op een broodje.

Gegrilde chicken teriyaki

Leg twee kipfilets een nacht in de marinade. Snijd de filets in blokjes en rijg die aan satépennen. Grillen of barbecuen en de hele tijd blijven bedruipen met teriyakisaus. Opdienen met rijst, patat of op een broodje.

Drumsticks teriyaki

Haal het vel van acht kippenpoten en leg ze een nacht in de marinade. Bak ze de volgende dag in de oven of in een pan. Grillen of barbecuen kan ook. Blijf ze dan de hele tijd bedruipen met teriyakisaus. Opdienen met rijst, patat of met een broodje.

Beef teriyaki

Snijd biefstuk in dunne plakje en leg die een nacht in de marinade. Rijg de plakjes zigzag aan satépennen. Zeer kort grillen of barbecuen en de hele tijd blijven bedruipen met teriyakisaus. Opdienen met rijst, patat of op een broodje.

Prawn teriyaki

Pel zo groot mogelijke rauwe garnalen. Verwijder de darm en leg ze een nacht in de marinade. Rijg de garnalen in de lengte aan satépennen. Zeer kort grillen of barbecuen en de hele tijd blijven bedruipen met teriyakisaus. Opdienen met rijst of op een broodje.