Tartiflette

Een machtig recept voor gegratineerde aardappelen uit de Savoie. De traditionele aardappel voor dit gerecht is de Franse ratte. Ook de belle de fontenaye is geschikt of elke andere aardappel die bij het gaar worden glad, romig en smeuïg wordt in plaats van bloemig en waterig. (Veel succes in Nederland.) De kaas moet gewoon Franse reblochon zijn. Het kan goedkoper met Zwitserse reblochon, bézenet of speciale tartiflette-kaas maar dat is toch niet hetzelfde.

Ingrediënten voor 6 personen

Bereiding

Warm de oven voor op 220 graden. Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in dunne plakjes van ½ cm dik en zet ze op in koud water met zout. Laat precies 5 minuten koken.

Smelt een klont boter in een wok of een grote koekenpan. Schep de fijngesneden ui op hoog vuur om en voeg als het mengsel begint te kleuren en niet meer bitter ruikt de blokjes spek toe. Omscheppen tot alles mooi van kleur is.

De aardappelen goed in de gaten houden en ze direct afgieten als ze 5 minuten gekookt hebben. Ze moeten nog net niet gaar zijn. Kort omscheppen in de wok, zodat ui, spek en aardappleschijfjes gelijkelijk verdeeld zijn. Eventueel wat peper en nootmuskaat toevoegen.

Schep de inhoud van de wok in een passende ovenschaal. Snijd de reblochon in de lengte doormidden en leg de twee schijfen met de korst omhoog op de aardappelen. Zet de schaal in het midden van de oven. Haal de schaal na 20 minuten uit de oven. Als het goed is kan de totaal leegegelopen korst nu gemakkelijk van de aardappelen worden gelicht. Gooi de korsten weg of houd ze warm en dien ze apart op als u een Savooiaard op visite hebt. Zet de schotel nog 10 à 20 minuten terug in de oven om het oppervlak te laten gratineren.

Heerlijk bij biefstuk en ander gebakken en gegrild vlees zonder saus.