Salsa brava

Eén van de leukste culinaire sites op het web is Top Secret Recipes. Die site staat vol met tips om Coca Cola na te maken en hoe u het beste zelf een Mars-reep of Snickers maakt of die lekkere mayonaise met pitjes van McDonald’s. Dit recept kan zó op die site. Het is een zeer eenvoudige methode voor het bereiden van de saus die ze in Barcelona over de patatas bravas geven. Patatas bravas zijn krokant gefrituurde aardappelblokjes van drie bij drie centimeter. Ze worden als tapa opgediend met bravasaus of met alioli. De recepten voor bravasaus die op internet zijn te vinden lijken in het geheel niet op de heerlijke saus die wij bij Els Tres Tombs in Sant Antoni proefden. Er komen in de officiële recepten altijd echte tomaten voor en die kunnen we ons werkelijk niet herinneren. Vandaar deze reconstructie. De saus bevat een rauwe eierdooier en is vanwege het salmonellagevaar niet geschikt voor kleine kinderen, zieken en bejaarden.

Ingrediënten

Bereiding

Maak eerst een aliolisaus. Vermeng in een kom een eierdooier met een volle theelepel dijonmosterd. Doe drie druppels olie bij het mengsel en klop glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde.

Ga vooral niet te snel. Als u op dit moment een scheutje olie door het mengsel zou roeren, wordt de saus dun en dan kunt u overnieuw beginnen. De saus moet dik worden – dikker dan mayonaise – en een beetje taai. Als u op een gegeven moment een flinke hoeveelheid dikke, taaie saus hebt, dan kunt u iets sneller gaan met de olie en op een gegeven moment kan de saus gewoon niet meer schiften.

Onthoud dat de saus op geen enkel moment dun mag worden. Mocht dit wel gebeuren dan kunt u in een andere kom een nieuwe eierdooier losroeren en er druppelsgewijs de mislukte saus doorkloppen.

Voeg olie toe tot u genoeg saus hebt. Eén eierdooier is voldoende voor een halve liter saus maar u kunt ook voor die tijd ophouden. Pers één of twee teentjes knoflook uit boven de kom. Klop alles goed door.

Voeg dan beetje bij beetje en al kloppend ketchup toe tot de saus lichtroze wordt. Voeg vervolgens naar smaak druppelsgewijs Tabasco toe – het moet echt Tabasco zijn want de saus moet heet zijn op het midden van de tong. Voeg om het af te maken een piepklein mespuntje Pimentón de la Vera toe. Dat is een paprikapoeder uit Extremadura in het noorden van Spanje die wordt gemaakt van in eikenrook gedroogde paprika’s. Die rooksmaak kan snel overheersen, dus heel spaarzaam gebruiken. Klop alles goed door. Afproeven. Koud laten worden in de koelkast of direct over de gefrituurde aardappels geven.