Pâté de pommes de terre

Een verrukkelijk recept voor een van de regionale specialiteiten uit de Franse Bourbonnais.

Ingrediënten voor 6 à 8 personen

Bereiding

Laat het bladerdeeg buiten de koelkast wat warm worden. Schil de aardappelen, was ze en droog ze af. Snijd de aardappelen in dunne plakjes van ½ cm dik. Doe de aardappelplakjes in een schaal. Voeg de fijngesneden peterselie toe, knijp er vier teentjes knoflook bij, 2 afgestreken theelepels zout en 1 theelepel peper. Hussel alles door elkaar en zet apart.

Zet de oven op 210 °C. Neem een bakvorm of een springvorm met een diameter van 27 cm en een hoogte van 6 cm en beboter die. Rol een pakje van 230 gram bladerdeeg uit tot een pannenkoek met een diameter van 35 cm. Druk de deegschijf aan in de beboterde vorm zodat zij overal een paar centimeter over de rand hangt. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg op de bodem. Verdeel het aardappelmengsel in de vorm. Snijd de rest van de boter in kleine stukjes over de aardappelen.

Rol het tweede pakje van 230 gram bladerdeeg uit tot een schijf met een diameter van 28 cm. Steek in het midden van de plak een rondje uit met een soepkom. Leg de grote plak over de aardappelen. Sla het deeg van de eerste schijf om over de tweede en knijp de twee deegplakken tussen duim en wijsvinger samen. Leg het uitgesneden rondje los in het midden van de pastei. Eventueel versieren met figuurtjes van overgebleven deeg. Bestrijk de pastei overvloedig met geklopt ei. Bak de pastei ongeveer 20 minuten lang bij 210 °C en daarna nog 20 minuten bij 150 °C. Controleer dan of de kleur goed is. Misschien moet ze nog even. Neem de pastei als ze klaar is uit de oven. Snijd in het midden een rondje met een doorsnede van 10 centimeter los met een scherp mesje en leg dit apart. Check of de aardappelen gaar zijn. Doe de oven uit. Schep de crème fraîche over de aardappelen en leg het rondje weer terug op zijn plaats. Zet de pastei nog minstens 10 minuten terug in de afkoelende oven. Lauw serveren als voorgerecht of in plaats van aardappelen.