Nasi goreng

Multicultureel recept voor nassie (en voor bami).

Ingrediënten voor 2 personen

Bereiding

Maak in een schaal een papje van 3 eetlepels ketjap benteng manis, 1 eetlepel tamarinde, 1 eetlepel sambal badjak, 1 mespuntje trassi en 3 theelepels djahé. Snijd de kip in dobbelsteentjes ter grootte van een dobbelsteen en roer de blokjes door de marinade. Zet de schaal afgedekt in de koelkast en roer de kip af en toe om.

Zet een vlamverdeler op een laag pitje om warm te worden. Gooi twee koppen rijst in een pannetje met een dikke bodem en gooi er drie koppen water bij. Doe geen zout bij de rijst. Laat aan de kook komen op een grote vlam. Roer de rijst als het water kookt kort om met een vork zodat er geen korrels aan de bodem blijven plakken. Zet de gesloten pan dan op de vlamverdeler en kijk er 19 minuten niet meer naar om. Neem de pan van het vuur, roer de rijst los met een vork en laat hem afkoelen zonder deksel.

Maak een satésaus van pindakaas klaar. Houd die warm op het kleinste pitje.

Snijd de uien in ringen. Zet de wok op de grote vlam om heet te worden. Doe 3 eetlepels zonnebloemolie in de wok. Gooi de uiringen in de wok en blijf ze omscheppen tot er hier en daar een bruin randje aan komt. Zet dan het vuur op een laag pitje. Snijd de prei. Begin bij het wit met vingerdikke ringen en snijd naar het groen toe in steeds fijnere ringen tot aan het deel waar het groen lelijk wordt. Was de prei in ruim water. Zet het vuur onder de wok weer hoog. Gooi de prei in de wok en schep zo nu en dan om. Snijd ondertussen de gewassen selderie en de teentjes knoflook fijn. Voeg als de prei zijn vocht begint te verliezen 1 eetlepel sambal badjak, 2 theelepels djahé, 5 theelepels ketoembar, 5 theelepels djintan, 2 theelepels sereh en de fijngesneden knoflook toe. Stevig omscheppen.

Als het geheel iets droger wordt de kip en de marinade erbij gooien en drie eetlepels ketjap benteng asin toevoegen. Stevig omscheppen. Af en toe een stukje kip tussen duim en wijsvinger nemen. Als de kip stug wordt de fijngesneden selderie toevoegen. Omscheppen. De rijst toevoegen en het vuur zacht zetten. De inhoud van de wok omscheppen tot alle ingrediënten goed verdeeld zijn. Daarna van de bodem af blijven omscheppen terwijl u spiegeleieren bakt. De satésaus checken op dikte en eventueel corrigeren. De nasi in diepe borden doen, een gepelde banaan aan de rand van het bord leggen en die bedekken met satésaus. Een spiegelei op het midden van het bord leggen. Opdienen met de rest van de satésaus en een pot sambal badjak voor de liefhebbers.