Mousse au chocolat

Een eenvoudig recept voor een heerlijke, luchtige chocolademousse. Alleen geschikt voor mensen die niet bang zijn voor salmonellavergiftiging.

Ingrediënten voor 6 à 8 personen

Bereiding

Breek de chocolade in stukjes en laat de brokjes met drie eetlepels water en een volle eetlepel suiker in een pannetje met dikke bodem zeer langzaam smelten op een zacht vuurtje. Schud af en toe het pannetje heen en weer. Roer de gesmolten chocolade goed om. Laat van het vuur iets afkoelen. Splits ondertussen de eieren. Gebruik verse eieren op kamertemperatuur. Er mag geen spoortje eigeel in het eiwit komen. Splits daarom elk ei eerst apart boven een schoon bord en doe het eiwit pas als het splitsen gelukt is bij de andere eiwitten in een grote, goed ontvette glazen of koperen kom. Doe de eigelen in een andere grote kom.

Sla de eiwitten met een snufje zout zeer stijf. De eiwitten zijn stijf genoeg als u de kom op zijn kop kunt houden zonder dat er iets uitvalt. Klop de eigelen los met een garde. Roer de lauwe chocolade met de garde beetje bij beetje door het eigeel. Flink roeren tot het een egale massa is. Sla een derde van het stijfgeklopte eiwit met de garde door de chocolademassa tot het weer een egale massa is. Spatel de rest van het eiwit voorzichtig door de chocolademassa. Maak rustige bewegingen in de vorm van een 8 en schep schuin om, van beneden naar boven, terwijl u de kom ronddraait. Laat gerust wat kleine brokjes eiwit zitten, die ziet u later niet meer. Als u te lang spatelt wordt de mousse minder luchtig.

Doe de mousse direct in dessertkommen. Laat minstens twee uur afkoelen en opstijven in de koelkast. Eventueel versieren met slagroom (ideaal om brokjes eiwit te maskeren) en/of wat mokkaboontjes.