Mousse au chocolat

Een eenvoudig recept voor een heerlijke, luchtige chocolademousse. Alleen geschikt voor mensen die niet bang zijn voor salmonellavergiftiging.

Ingrediënten voor 6 personen

Ingrediënten per persoon

Bereiding

Verwarm water in een bain-marie en zet het vuur uit als het water 50°C is (of te heet wordt om aan te raken). Breek de chocolade in kleine stukjes in een kom. Zet de kom met chocolade, afgedekt met een theedoek boven het hete water. Spatel af en toe. Het duurt een paar minuten maar de chocolade zal smelten

Verhit de slagroom en zet het vuur uit als het begint te koken. (Vervang eventueel een deel van de slagroom door rum, cognac of likeur.)

Splits de eieren. Houd de eierdooiers apart en sla de eiwitten stijf. Beetje bij beetje de suiker toevoegen.

Spatel de gesmolten chocolade stevig om. Werk met een garde de warme slagroom door de chocolade tot het een glad geheel is. Werk de eierdooiers door het mengsel tot het opnieuw een glad geheel is.

Als de kom met chocolade te klein is om al het eiwit erdoor te spatelen, dan doe je nu het mengsel over in een grotere kom.

Spatel een derde van de stijfgeslagen eiwitten door het warme chocolademengsel. Spatel daarna voorzichtig de rest van de eiwitten door de mousse. Spatel niet te lang, hier en daar een vlokje eiwit is niet erg.

Verdeel de mousse snel in dessertkommen en laat opstijven in de koelkast.