Nederlandse mayonaise

Fransen hebben geen verstand van mayonaise. Ik heb in de jaren zeventig nog meegemaakt dat ze olie en azijn op hun friet deden en mayonaise alleen gebruikten bij kreeft. Belgen hebben al meer verstand van mayonaise maar die doen er te veel azijn in. De lekkerste mayo komt uit Nederland en is niet te vervangen door producten die we hier in Frankrijk kunnen kopen. Als onze voorraad Calvé-mayonaise op is, brengt dit recept altijd uitkomst. Zoals bij veel goede recepten zijn de ingrediënten eenvoudig, vraagt de bereiding enige oefening en zijn de hoeveelheden moeilijk aan te geven – ik begrijp je nu beter, mamma – maar dat is geen reden om het recept niet door te geven. Deze mayo bevat een rauwe eierdooier en is vanwege het salmonellagevaar niet geschikt voor kleine kinderen, zieken en bejaarden.

Ingrediënten

Bereiding

Vermeng in een kom een eierdooier met een volle theelepel dijonmosterd. Doe drie druppels olie bij het mengsel en klop glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde.

Ga vooral niet te snel. Als u op dit moment een hele scheut olie door het mengsel zou roeren, wordt de saus dun en dan kunt u overnieuw beginnen. De saus moet dik worden – dikker dan gewone mayonaise – en een beetje taai. Als u op een gegeven moment een flinke hoeveelheid dikke, taaie saus hebt, dan kunt u iets sneller gaan met de olie en op een gegeven moment kan de saus gewoon niet meer schiften.

Onthoud dat de saus op geen enkel moment dun mag worden. Mocht dit wel gebeuren dan kunt u in een andere kom een nieuwe eierdooier losroeren en er druppelsgewijs de mislukte saus doorkloppen.

Voeg olie toe tot u genoeg saus hebt. Eén eierdooier is voldoende voor een halve liter mayonaise maar u kunt ook voor die tijd ophouden. Voeg nu pas enkele eetlepels augurkennat toe – steeds proeven en kloppen – en voeg eetlepels augurkennat toe tot de mayonaise goed van smaak en dikte is. Eventueel nog een klein beetje witte peper toevoegen. Koud laten worden in de koelkast.