Gratin dauphinois

Een perfect recept voor grote groepen. Het originele recept is van de Franse topkok Joël Rebuchon, maar die doet er te weinig knoflook in voor Nederlandse lekkerbekken.

Ingrediënten voor 8 - 12 personen

Bereiding

Schil de aardappelen, was ze en droog ze met een theedoek. Snijd de aardappelen in zo dun mogelijke plakjes. Dat gaat het beste met een mandoline.

Warm de oven voor op 200 °C. Breng de melk aan de kook met 1 afgestreken eetlepel zout en de helft van de boter. Voeg de aardappelschijfjes toe en laat ze een kwartier in de melk koken. Blijf constant roeren en pas op dat de melk niet aanbrandt.

Twee tenen knoflook uitknijpen en verdelen in een grote, goed beboterde ovenschaal. De helft van de aardappelmassa in de ovenschaal storten en verdelen. Peperen en de helft van de crème fraîche over de aardappelen verdelen. De helft van de resterende roomboter in stukjes over de aardappelen verdelen.

De resterende knoflooktenen in de ovenschaal uitknijpen en verdelen. De resterende helft van de aardappelmassa in de ovenschaal storten en verdelen. Peperen en de overgebleven helft van de crème fraîche over de aardappelen verdelen. De laatste roomboter in stukjes over de aardappelen verdelen

De schotel 1½ uur in de oven zetten. Begin na 1 uur te controleren of de schotel goed pruttelt en niet te donker wordt. De schotel eventueel een slag draaien als hij niet gelijkmatig kleurt.