Flan al caramelo – Crème renversée

Elke Spaanse oma heeft haar eigen recept. Wat kaneel erin is lekker, of een heel klein beetje foelie. Laat een nacht lang drie gekneusde groene vijgenbladeren in de melk trekken voor een echte flan casero.

Ingrediënten voor 6 personen

Voor de karamel:

Voor de vla:

Bereiding

Laat de oven voorverwarmen op 210 graden. Was een (onbespoten) citroen grondig en haal de schil eraf met een zesteur (of gebruik een aardappelschilmesje en snijd de schil in ragfijne sliertjes). Maak in een tefalpan een kastanjebruine karamel van 200 gram suiker en een eetlepel citroensap. Alleen de pan bewegen, niet roeren. Giet de karamel in een puddingvorm met een inhoud van een liter. Zorg dat alle wanden zoveel mogelijk bedekt zijn met karamel en laat alles afkoelen. Breng de melk en de slagroom langzaam aan de kook. Splits 3 eieren. Gebruik de eiwitten voor iets anders en doe de dooiers in een maatbeker. Voeg één voor één 6 hele eieren toe, maar houdt op bij 3 deciliter. Klop het eimengsel enige tijd door met 200 gram suiker. Voeg de citroenschil toe.

Roer de kokende zuivel snel kloppend door het eimengsel in de kom. Giet deze vla in de gekarameliseerde puddingvorm en zet de vorm voorzichtig in een grote, ruime pan. Voeg heet water toe tot 2 vingers onder de rand van de puddingvorm. Breng dit bain-marie aan de kook op het gas en zet de pan daarna in het midden van de warme oven. Laat de pudding 45 minuten garen op 210 graden. Test dan of de pudding stijf is. In geval van twijfel nog 30 minuten laten doorgaren op 150 graden. De massa mag licht bruinen. Neem de flan, als hij gaar is, uit het bain-marie en zet de vorm op het aanrecht.

Maak een groot bord (of een platte dienschaal met een opstaande rand) nat onder de kraan. Leg het bord ondersteboven op de puddingvorm. Leg een theedoek over het bord. Pak hiermee de puddingvorm met uw vingers vast terwijl u het bord met uw duimen tegen de vorm drukt. Keer nu in één beweging de puddingvorm op het bord. Zet het bord met de omgekeerde puddingvorm op het aanrecht. Op het natte bord kun u nog een beetje corrigeren als de flan niet helemaal in het midden staat. Duw dan heel voorzichtig de punt van een mes onder de rand van de puddingvorm. De pudding zal direct lossen als het vacuüm wordt opgeheven. Verdeel de karamel over de flan en laat minstens drie uur maar liever de hele nacht afkoelen in de koelkast.