Erwtensoep

Een recept voor vijf liter oud-Hollandsche snert voor na het schaatsen.

Ingrediënten

Bereiding

Zet een kilo oude spliterwten in de week in ruim water of koop een kilo verse spliterwten die niet hoeven te weken. De hamschijf, spek, goed schoongemaakte varkenspootjes en mergpijpjes met 4 liter koud water opzetten. Bouillonblokjes, ui, laurierblaadjes en pepertjes toevoegen. Aan de kook brengen en minstens twaalf uur laten trekken op een vlamverdeler op een klein pitje.

De inhoud van de pan door een grote vergiet in een andere grote pan gieten of alle vaste bestanddelen uit de pan vissen met een schuimspaan. Alles iets af laten koelen. De hamschijf, spek en varkenspootjes met de vingers uitpluizen. Alle vette stukken en andere lellen en vellen voor de hond bewaren. Het mooie vlees gaat in kleine stukjes terug in de bouillon. Doe het merg uit de mergpijpjes ook in de bouillon en bewaar de lege mergpijpjes voor de hond. Gooi alle andere botten weg, evenals de pepertjes, laurierblaadjes en de ui.

Zet de pan op het hoge vuur en breng de bouillon aan de kook. Was de spliterwten en doe ze in soep. De prei in schijfjes snijden, wassen en in soep doen. De aardappelen en knolselderie schillen en heel klein snijden. Bij de soep doen en goed doorroeren. De rookworsten in plakjes bij de soep doen. Roer nog een keer goed om als de soep kookt en zet de pan dan op een vlamverdeler op een laag pitje en laat weer een paar uur zachtjes trekken tot de erwten en knollen helemaal zacht zijn. Roer regelmatig in de pan en vergeet de bodem niet.

De soep vervolgens minstens een paar uur maar liever de hele nacht buiten laten afkoelen. Maak nooit snert als het buiten niet echt koud is. Snert die te langzaam afkoelt wordt zuur en u zou beslist niet de eerste zijn die een hele pan soep moet weggooien. Laat een metalen soeplepel in de pan staan, zet het deksel schuin op de pan en schep de inhoud elk uur grondig om.

Doe een half uur voor het opdienen de gewassen en fijngesneden bladselderie bij de snert. Maak de soep onder voortdurend omroeren warm op halfhoog vuur. Het kan een tijdje duren voor de snert goed heet is maar zet het vuur niet te hoog en blijf roeren want snert brandt gemakkelijk aan. Proef dan en maak de erwtensoep eventueel af met peper en zout. Doe de snerttest: de lepel moet zonder hulp overeind blijven staan in de soep. Heet opdienen in grote kommen. Soep die overblijft uitdelen aan buren en ouden van dagen of snel afkoelen zoals eerder beschreven.