Crème brûlée

Een recept voor een klassiek Frans toetje dat normaalgesproken met melk wordt bereid en dan au bain-marie in de oven moet.

Ingrediënten voor 6 personen

Bereiding

Breng de slagroom aan de kook in een grote pan met een dikke, afgeronde bodem (type juspan), zodat u met de garde ook goed in de hoeken van de pan kunt komen. Snijd het vanillestokje in de lengte in tweeën en schraap met de achterkant van een mesje het merg in de slagroom. Gooi het stokje weg. Klop het vanillezaad goed door de slagroom.

Splits de eieren. Gebruik de eiwitten voor iets anders en doe de dooiers in een grote kom. Klop de dooiers enige tijd door met de suiker. Roer de kokende slagroom snel kloppend door het eimengsel in de kom. Giet het geheel terug in de pan en zet deze weer op het hoge vuur. Roer het mengsel stevig door met de garde en vergeet daarbij de hoeken niet. Houd niet meer op met roeren totdat de crème dik begint te worden. Neem de pan van het vuur als de eerste grote dampbellen verschijnen en doe de inhoud dan snel over in de grote kom. Alles wat nog langer in de hete juspan blijft zitten zal doorgaren tot roerei. Schep direct zes platte, vuurvaste crèmeschaaltjes tot aan de rand vol met de crème en laat deze minstens twee uur afkoelen in de koelkast.

Zet de schaaltjes met afgekoelde crème vlak voor het opdienen op een metalen blad, strooi een dun laagje rietsuiker over de inhoud van ieder schaaltje. Neem een soldeerbrander en brand daarmee de suiker tot er een borrelend, lichtbruin korstje op de crème ontstaat. Laat even afkoelen en controleer dan met een vinger of het laagje goed is. Het moet ragdun zijn en zo hard als glas. Direct serveren.