Wit brood met sesamzaad

Woon je in Frankrijk en kun je elke dag baguette eten en verse croissants. Krijg je weer ontzettend zin in brood met pitjes.

Ingrediënten voor 1 groot brood en een paar broodjes

Bereiding

Doe 2 theelepels suiker in een maatbeker met ¾ liter handwarm water. Roer niet. Strooi er 2 afgestreken eetlepels gedroogde gist over. Roer niet. Laat ongeveer 10 minuten staan. Er moeten grote vlokken gistschuim naar de oppervlakte zijn gestegen.

Doe ondertussen 1 kilo bloem en 3 theelepels zout in een grote kom. Doe er 40 gram boter in kleine stukjes bij en wrijf die met uw vingertoppen door het meel. Giet ½ liter gistwater bij het meel. Roer er met één hand een beslag van. Voeg meer gistwater toe als niet al het meel aan de deegbal blijft hangen. Neem de bal uit de kom als er geen los meel meer is. Kneed het deeg op een schoon aanrecht 10 minuten. Wrijf de bal uit met de muis van ue hand, vouw het deeg dan dubbel naar u toe, draai het een kwartslag en wrijf weer uit. Zorg dat het deeg niet steeds scheurt. Na 10 minuten moet het deeg niet meer plakken, zijdeachtig aanvoelen en soepel zijn.

Doe het deeg terug in de kom. Trek er een plastic boodschappentas overheen die boven de kom opbolt en laat het deeg ongeveer 1½ uur rijzen in een warme omgeving totdat het in omvang is verdubbeld.

Snijd dan 1 kilo deeg van de grote bal. Kneed het stuk van 1 kilo nogmaals kort door en doe het deeg in een langwerpige broodvorm. Snijd het overige deeg in gelijke delen, kneed kort door. Maak er broodjes van die u op een ingevette bakplaat legt met onderling veel ruimte. Het (overgebleven) deeg kan ook in ingevette muffinvormpjes worden gebakken, in porties van zestig gram.

Rooster een handvol sesamzaad in een droge tefalkoekenpan. Blijf omschudden tot de kleur donkerder wordt. Strooi het dan op een bord om het af te laten koelen. Klop een ei los met een vork en bestrijk daarmee de bovenkant van al het brood. Bestrooi het brood met de geroosterde sesamzaadjes. Benevel het brood met zout water. Dek alles weer af met bollende plastic tassen en laat nogmaals 1½ uur rijzen of net zo lang als nodig om het in omvang te laten verdubbelen.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak het grote brood ongeveer 30 minuten (of langer tot de kleur goed is) en de kleine broodjes ongeveer 20 minuten (of langer tot de kleur goed is). Benevel het brood na 10 minuten in de oven en direct na het bakken als het ter afkoeling op een rooster is geplaatst. De korst zal door het zoute water knapperiger worden.