Bramenjam

Bramen zijn verrukkelijk en bramenjam is zelfs nog lekkerder. Maar die pitjes …

Ingrediënten voor ongeveer 5 jampotjes

Speciale benodigdheden

Bereiding

Breng ongeveer twee liter water aan de kook. Kook alle deksels 10 seconde en kook daarna ieder jampotje 10 seconde. Leg een schone theedoek op een dienblad. Plaats de deksels en potjes met de keukentang ondersteboven op de theedoek. Laat afkoelen. Zet de grote schenkkan in de gootsteen en giet deze tot slot vol met het kokende water. Gooi de kan leeg en zet hem apart.

Prik een gaatje in de citroen en bombardeer hem 30 seconde in de magnetron. Laat afkoelen.

Was de schoongemaakte bramen grondig in ruim water. Doe een handje bramen met aanhangend water in de blender en druk de bramen met de hand tot moes. Doe de rest van de bramen met aanhangend water in de blender. Pulseer een paar keer en pureer verder tot er een draaikolk verschijnt en de massa niet meer fijner kan worden.

Weeg de grote pan en noteer het gewicht. Plaats de pan in de gootsteen en plaats de zeef op de pan. Schenk de helft van de bramenpuree in de zeef en werk de puree met de soeplepel door de zeef. Doe de rest van de puree erbij en werk alles met de soeplepel en een schone hand door de zeef tot er alleen nog pitjes overblijven. Strijk de buitenkant van de zeef af in de pan. Gooi de pitjes weg.

Weeg de pan opnieuw. Als het goed is, heb je nu ongeveer 1 kilo bramenpuree over. Doe eenzelfde hoeveelheid suiker in de pan en het sap van de citroen. Goed roeren. Breng de jam al roerend aan de kook, vergeet de hoekjes niet. Begin dan te meten. Door blijven koken tot de thermometer 104 °C blijft aangeven en dan de pan van het vuur halen. Blijven roeren. Eventueel een test doen op een bevroren bordje. Druppel wat jam op het bord en kijk of hij niet uitloopt. Duw met je vinger tegen de zijkant van de afgekoelde druppel. Als het oppervlak van de druppel rimpelt, is de jam goed. Zo niet, de jam nog even doorkoken. Bramenjam hoeft meestal niet te worden afgeschuimd maar als het toch nodig is, is dit het moment.

Giet de jam uit de pan in de schenkkan. Schenk de jam voorzichtig in een potje, tot een centimeter onder de rand. Draai meteen het deksel erop en zet het potje ondersteboven op het aanrecht. Vul de overige potjes op dezelfde wijze. Jam die je overhoudt kun je samen met de restjes uit de pan en de kan in een kommetje doen. Heerlijk in een Grieks yoghurtje.

Draai na 10 minuten de potjes om en laat ze afkoelen. Etiketteer ze de volgende dag. Deze jam blijft buiten de koelkast goed tot het volgende bramenseizoen. Na opening in de koelkast bewaren en steeds een schone lepel gebruiken.

Dit recept kan worden verdubbeld. Nog grotere hoeveelheden kunnen beter apart worden gekookt.