Boerenkool

Het Hollandste gerecht ter wereld. De rozemarijn kan uit het recept worden weggelaten maar het spek zorgt precies voor de juiste smeuïgheid – droge boerenkool is een straf – en de azijn die op het laatste moment wordt toegevoegd geeft deze stamppot de nodige pit.

Ingrediënten voor 2 grote eters

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Zet ze op in een grote, hoge pan met water met twee theelepels zout tot net boven de aardappelen en breng aan de kook. Leg de boerenkool op de aardappelen en leg daarop weer de worst. Deksel op de pan en op een klein pitje in een minuut of dertig gaar laten worden.

Ondertussen het vetspek in blokjes snijden en in een koekenpan in een scheutje water laten uitsmelten. Als er genoeg vet is vrijgekomen het in blokjes gesneden magere spek toevoegen. Eventueel wat rozemarijn laten meebakken. Bak de spekjes zachtjes tot ze oranje en krokant zijn. Als de aardappelen gaar zijn de worst uit de pan nemen en het kookwater afgieten. Giet het spekvet bij de aardappelen en stamp ze fijn met de kool. Dan de spekjes, azijn en versgemalen peper bij de stamppot doen en nog even goed doorstampen. Proef of de stamppot zout genoeg is. Opdienen met de worst.