Alioli

Alioli is een Catalaanse knoflooksaus die zó lekker is met gamba’s – maar ook gewoon met vers brood of friet - dat u niet meer op kunt houden met eten. Zoals bij veel goede recepten zijn de ingrediënten eenvoudig, vraagt de bereiding enige oefening en zijn de hoeveelheden moeilijk aan te geven – ik begrijp u nu beter, mamma – maar dat is geen reden om het recept niet door te geven. Dit is mijn eigen aiolirecept. Spanjaarden doen het met een vijzel en gebruiken vast geen mosterd. Maar de mosterd zorgt ervoor dat de saus minder snel schift en maakt het toevoegen van zout overbodig. Alioli bevat een rauwe eierdooier en is vanwege het salmonellagevaar niet geschikt voor kleine kinderen, zieken en bejaarden.

Ingrediënten

Bereiding

Vermeng in een kom een eierdooier met een volle theelepel dijonmosterd. Doe drie druppels olie bij het mengsel en klop glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde. Doe opnieuw drie druppels olie bij het mengsel en klop weer glad met de garde.

Ga vooral niet te snel. Als u op dit moment een scheutje olie door het mengsel zou roeren, wordt de saus dun en dan kunt u overnieuw beginnen. De saus moet dik worden – dikker dan mayonaise – en een beetje taai. Als u op een gegeven moment een flinke hoeveelheid dikke, taaie saus hebt, dan kunt u iets sneller gaan met de olie en op een gegeven moment kan de saus gewoon niet meer schiften.

Onthoud dat de saus op geen enkel moment dun mag worden. Mocht dit wel gebeuren dan kunt u in een andere kom een nieuwe eierdooier losroeren en er druppelsgewijs de mislukte saus doorkloppen.

Voeg olie toe tot u genoeg saus hebt. Eén eierdooier is voldoende voor een halve liter saus maar u kunt ook voor die tijd ophouden. Pers één of twee teentjes knoflook uit boven de kom – dat is echt genoeg, geloof me. Klop alles goed door. Als de saus te stijf is geworden kunt u één of meer eetlepels water toevoegen. Koud laten worden in de koelkast.