Logo Eloquo

Een Amsterdams stel in Frankrijk

Eloquo is een Franse eenmanszaak waar regelmatig ook een vrouw inspringt.

Gerard de Noord

Gerard de Noord – Vertaler

Gerard de Noord studeerde 2 jaar Franse taal- en letterkunde aan de UvA, was jarenlang uitzendkracht bij verschillende banken, de Sociale Dienst, Bull en IBM. Hij besloot na een jaarcontract bij IBM om copywriter te worden en samen met Marijke Vlaming te gaan sparen voor een wereldreis. Werkte als tekstschrijver voor KPMG, AccountView, consultants en IT-bedrijven. Gerard en Marijke besloten niet langer te wachten tot een wereldreis veilig was en investeerden het spaargeld in een ruïne in Frankrijk. Daarna werkte hij afwisselend als freelance tekstschrijver, bouwvakker te Frankrijk en verkoper binnendienst bij AEG. Gerard vestigde zich samen met Marijke in Frankrijk en bedacht toen dat hij beter vertaler kon worden.

Sinds de start van het nieuwe millennium werkt hij fulltime als vertaler in de stilte van zijn kantoortje met vrij uitzicht op het Franse platteland. Hij is al bijna net zo lang een enthousiast tester, gebruiker en promotor van Wordfast, de door Yves Champollion ontwikkelde software voor vertalers. Daarnaast is hij een actief lid van de vertalerswebsite ProZ.com en al vele jaren een gecertificeerde ProZ.com PRO. In zijn vrije tijd zingt Gerard als bas in het polyfone zangkoor Fin’Amor.

Marijke

Marijke Vlaming – Proeflezer

Marijke Vlaming werkte ruim 25 jaar in de uitzendbranche, na 10 jaar in de gezondheidszorg te hebben gewerkt. Ze startte als vestigingsmanager bij een regionale uitzendorganisatieorganisatie en volgde jarenlang een opleiding aan de SOSA Amsterdam die ze afsloot met een bachelortitel in Arbeidsmarktpolitiek-Personeelsbeleid. Ze kon haar theoretische ondergrond al snel in de praktijk toepassen en heeft aan de wieg gestaan van vele werkgelegenheidsprojecten in Amsterdam. Volstrekt nieuw in Nederland was de samenwerking tussen de publieke en private sector. Deze succesvolle methode van samenwerken werd ook door een grote, internationaal opererende uitzendorganisatie opgemerkt en gewaardeerd. Voor deze organisatie heeft Marijke op zowel management- als vestigingsniveau een landelijk netwerk van publiek-private partners opgezet en geïmplementeerd.

Toen ze eind vorige eeuw afscheid van het bedrijfsleven nam, kon ze terugkijken op een geslaagde carrière en zich bij Gerard in Frankrijk voegen. Daar is ze niet in het voorspelde zwarte gat gevallen, want ze heeft zich met veel plezier op huis, (moes)tuin, bezoekers, de honden en een eindeloze stroom boeken gestort. Marijke vindt daarnaast altijd tijd om de vertalingen van Gerard te proeflezen. Haar belezenheid en oog voor detail hebben haar daar bovengemiddeld geschikt voor gemaakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Marijke inmiddels ook al drie literaire thrillers heeft proefgelezen. Dat is haar favoriete genre, dus ze kan met recht zeggen dat ze van haar werk haar hobby heeft gemaakt.