Franse mayonaise

Franse mayonaise bevat geen suiker en is pittiger dan de Nederlandse variant. Deze mayo bevat rauwe eierdooiers en is vanwege het salmonellagevaar niet geschikt voor kleine kinderen, zieken en bejaarden.

Ingrediënten

Bereiding

Dit recept kan bijna niet mislukken door de flinke hoeveelheid dijonmosterd. Gebruik geen andere mosterd. Neem een grote garde en een ruime schaal. Klop de 2 eierdooiers goed door met een ongeveer gelijke hoeveelheid mosterd, zout en peper. Voeg de olie eerst druppelsgewijs toe en blijf stevig kloppen. Voeg de olie daarna in grotere hoeveelheden toe. Hard blijven kloppen tot de mayo taai begint te worden. Voeg twee eetlepels azijn toe en klop verder. Als er een halve liter zonnebloemolie is verwerkt, kun je roekelozer te werk gaan. Klop grote plenzen olie door de mayonaise en verdun zo nu en dan met een eetlepel azijn. Proef of de mayo niet té zuur wordt. Als de liter zonnebloemolie is verwerkt en alle smaken goed zijn, kun je nog een beetje koud water door de mayo kloppen om hem iets lichter en stabieler te maken.